درمان با رنیوم و متاستازهای استخوانی

متاستاز سرطان چیست؟

به گسترش سلول های سرطانی در بدن بیمار مبتلا به سرطان متاستاز می گویند. استخوان یکی از شایع‌ترین محل ها برای متاستاز در بیماران مبتلا به سرطان می باشد. در اغلب موارد متاستازهای استخوانی بی‌علامت هستند. که به‌طور اتفاقی در بررسی‌های اولیه یا پی‌گیری‌ها متوجه بیماری می‌شوند. در مواردی که بیمار دارای علامت است، درد شایع‌ترین گلایه بیمار می باشد. نوع درد متفاوت است و می تواند از درد های نقطه‌ای تا تیر کشنده متغیر باشد. درد در شب‌ها و با فعالیت بیشتر می‌شود. با افزایش طول عمر بیماران مبتلا به متاستاز استخوانی بخصوص در مبتلایان کانسر پستان و پروستات در سال‌های اخیر، انتخاب مناسب مجموعه‌ای از روش‌های درمانی برای آن اهمیت زیادی پیدا کرده است.

مزایای انتخاب روش مناسب درمانی برای متاستاز استخوانی سرطان:

  • بهبود کیفیت زندگی بیماران
  • کاهش هزینه‌های درمانی
  • جلوگیری از ناتوانی و وابستگی بیمار به اطرافیان
  • عدم تاخیر در درمان‌های ضد سرطان
  • پیشگیری از عوارض تهدیدکننده زندگی.

درمان متاستازهای استخوانی

انواع روش های درمان متاستازهای استخوانی را می توان به طور خلاصه به چند دسته ی کلی زیر دسته بندی کرد.

شیمی درمانی

یکی از رایج ترین روش های درمانی سرطان، شیمی درمانی می باشد. بسته به نوع سرطان داروی مناسب آن توسط پزشک تجویز می شود. این داروها خوراکی یا از راه تزیق  وارد بدن بیمار می شود. داروهای ضد سرطان باعث کاهش سرعت انتشار بیماری و همچنین کاهش درد می شوند. عوارض شیمی درمانی بیشتر از سایر روش های درمانی سرطان می باشد. همچنین شیمی درمانی باعث از بین رفتن سلولهای غیرسرطانی نیز می شود.

پرتو درمانی

درمان با رادیواکتیو یا پرتودرمانی را می توان یکی از بهترین روش های درمان سرطان دانست. در این روش درمانی از اشعه رادیویی یونیزه با قدرت بسیار بالا برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود پزشک با تاباندن این پرتوهای یونیزه شده بر روی تومور های سرطانی باعث از بین رفتن سلولهای سرطانی می شود.

در طول درمان سلول های خوش خیم سرطانی از بین خواهند رفت. همچنین بدن بیمار مجددا شروع به ساخت سلول های تازه می کند و به حالت طبیعی باز می گردند. هدف پرتو درمانی از بین رفتن سلول های سرطانی که دیگر قابل برگشت نباشند. با این روش درمانی بیماران می توانند خطر شکستگی استخوان و درد را کاهش دهند. همچنین بیمار باید حتما در مورد عوارض جانبی که ممکن است برای او ایجاد شود با پزشک خود مشورت کند.

رادیو داروها

هدف رادیوداروها دریافت بهتر اشعه ی پرتو درمانی بدون ایجاد هر گونه آسیب به سلول های سالم است. رادیوداروها به بدن بیمار تزریق می شوند تا باعث جذب و انتشار بهتر اشعه در بدن بیمار شوند. رادیودارو که در بدن تزریق می شود شامل ساماریوم و استرانسیوم و لوتشیوم است. به دنبال تجمع رادیو دارو در محل تومور، سلول های سرطانی تحت تابش ذرات بتا ساتع شده ماده رادیو اکتیو قرار می گیرند. مواد رادیودارو باعث تخریب و از بین رفتن سلول های سرطانی می شوند. با انجام این کار درد در بدن بیمار کاهش پیدا می کند. در زیر یکی از روش های درمانی با رادیو دارو به اختصار توضیح داده شده است.

درمان متاستاز های استخوانی با رنیوم

یکی از کاربردهای درمانی پزشکی هسته ای درمان با رنیوم برای متاستازهای استخوانی سرطان است. Rhenium-188 یک رادیوایزوتوپ پرتوزا بتا با نیمه عمر فیزیکی ۱۶.۹ ساعت می باشد که گزینه ی بسیار جذابی برای استفاده در درمان های پزشکی هسته ای است. میزان انتشار بتا زیاد این رادیودارو برای نفوذ و از بین بردن بافت های سرطانی مفید است. همچنین به دلیل از بین بردن سلول های سرطانی میتوان درد و خطر شکستگی را کاهش داد. روند این درمان به اینصورت هست که ابتدا رادیو دارو به بدن بیمار تزریق می شود. سپس پرتودرمانی یا دریافت اشعه به بدن بیمار شروع می شود. این فرایند موجب تخریب و از بین بردن سلول های سرطانی در بدن بیمار می شوند. همچنین باعث کاهش درد بیمار می شود. ممکن است این نوع درمان موجب کاهش پلاکت و گلبول های سفید خون دربعضی از بیماران شود. این روش درمانی به دلیل عوارض جانبی کمتری که این روش درمانی دارد بیشتر مورد توجه بیماران قرار گرفته است.

مرکز پزشکی هسته ای دکتر دباغ دکتر صادقی مرکز اصلی برای درمان متاستاز استخوانی است.

لوتشیوم برای سرطان های پروستات و تومورهای نورو آندوکرین

ساماریوم برای درمان متاستازهای دردناک استخوانی

 در واقع کاربرد اصلی لوتشیوم دو مورد هست:

  1. Lu177-PSMA درمان سرطان پروستات
  2. Lu177-DOTATATE درمان تومورهای نورو آندوکرین

 

  • به اشتراک بگذارید:

0 دیدگاه کاربران

نظر خود را با ما در میان بگذارید