درمان تومورهای نوروآندوکرین

Neuroendocrine Tumors تومورهای نورواندوکرین یا به اختصار NET  جز تومورهای نادری هستند که مکان بروز آن ها بیشتر در دستگاه گوارش و سیستم تنفسی است.

رادیو دارو چیست؟

به داروهای رادیواکتیویته، رادیو دارو می گویند. رادیو داروها دارای خواصی هستند که از خود اشعه ساتع می کنند. امواج ساتع شده از این دارو ها می توانند بتا یا گاما باشند، که هر کدام طول موج و انرژی مخصوص به خود را دارند. بسته به نوع بیماری سرطان داروی مخصوص به خود را به بدن بیمار تزریق میکنند.

لوتشیوم دوتاتیت Lu177-DOTATATE برای درمان تومورهای نورو آندوکرین

 لوتشیوم دوتاتیت یک داروی رادیواکتیو است که دارای گیرنده های خاص می باشد. این گیرنده ها به روی سلول های سرطانی  متصل می شوند. 

روش درمان با لوتشیوم چگونه است؟

درمان به صورت وریدی و از طریق یک رگ بر روی بازوی بیمار انجام می شود. علاوه رادیودارو، ژلوفیوزین و آمینو اسید به شکل قطره ای و از داخل سرم به بازوی شما تزریق می شود. تزریق آمینواسیدها برای محافظت از کلیه های بیمار در مقابل اشعه ی رادیودارو است. تزریق مواد رادیودارو حدود 30 دقیقه بعد از آغاز تزریق آمینواسیدها شروع خواهد شد. تزریق مواد رادیواکتیو حدود نیم ساعت به طول می انجامد.

تزریق آمینواسیدها و نرمال سالین به مدت سه ساعت و نیم دیگر ادامه دارد. همچنین در طول تمام فرایند تزریق داروها فشارخون بیمار به طور مرتب بررسی می شود.

آمادگی های لازم قبل از شروع درمان

قبل ازاینکه بیمار درمان با لوتشیوم دوتاتیت را آغاز کند، برای اینکه مطمئن شویم که این درمان می تواند برای بیمار مناسب باشد، می باید یک سری آزمایشات را انجام دهیم. آزمایشات شامل تعدادی از اسکن ها است، توسط  یک دوربین گاما پیشرفته گرفته می شود. خوشبختانه در مرکز پزشکی هسته ای دکتر دباغ - دکتر صادقی این دوربین ها و تجهیزات پیشرفته وجود دارد.

زمانی که بیمار مقدار بسیار کمی از پپتید رادیواکتیو (اکتروتاید) را بصورت وریدی دریافت کرده باشد. اسکن، در دو روز انجام خواهد شد و بیمار هرروز به مرکز مراجعه خواهد کرد. این اسکن ها برای این است که مقدار پپتیدی که تومور در طول زمان دریافت کرده، مشخص شود. سپس پزشک در بررسی می کند و اگر این درمان برای بیمار بهترین راه باشد، بیمار پذیرش شده و تحت درمان لوتشیوم قرار خواهد گرفت. همچنین موارد زیر را هم در نظر داشته باشید:

  •  در صورتیکه بیمار زن باشد باید حامله بودن یا شیرده بودن خود را به اطلاع پزشک برساند. 
  • اگر بیمار باردار باشد، یا حتی اگر فکرمی کند که ممکن است باردار باشد، آزمایشات و درمان می بایست به عقب بیافتد.
  • اگر بیمار در حال شیردهی باشد، باید قبل از درمان شیردهی متوقف نشود باید به پزشک اطلاع دهد.
  • همچنین لازم است بدانید بارداری باید حداقل بعد از شش ماه از شروع درمان اتفاق بیوفتد.

مزایای درمان تومورهای نورو آندوکرین با لوتشیوم

دوتاتیت یک ماده شیمیایی است که به صورت یک انفوزیون وریدی (داخل رگ) به بیمار تزریق می شود. این دارو جذب تومور می شود. دوتاتیت را با رادیواکتیو لوتشیوم، ترکیب می کنیم این ماده رادیواکتیویته می تواند در تومور متمرکز شود و علائم بیماری بهبود بیابد. مدت درمان مقداری طولانی است و نتایج از بیماری به بیمار دیگری متفاوت است. 

عوارض جانبی لوتشیوم

عوارض دارویی لوتشیوم که ممکن است بیمار با آن مواجه شود احساس ضعف و بیماری می باشد. این عوارض معمولا خفیف هستند و  فقط برای چند روز وجود دارند. در صورت بروز ضعف و ناراحتی می توانید با پزشک خود مشورت کنید تا داروهای مناسب برای شما تجویز شود. لوتشیوم دوتاتیت می تواند بر روی تعداد گلبول های خون تاثیر بگذارد. اکثر بیماران درجات مختلفی از کم خونی را  پس از درمان با لوتشیوم تجربه کرده اند. این کم خونی میتواند برای سلول های سفید خونی، و یا پایین بودن تعداد پلاکت های خون مشاهده شود. اگر بیماردر طول مدتی که در مرکز پزشکی هسته ای هستید، احساس ناراحتی، یا هرگونه مشکل دیگری داشتید، می توانید به کارکنان مرکز اطلاع بدهید.

اقدامات لازم احتیاطی

با توجه به اینکه لوتشیوم یک داروی رادیواکتیو هست، بعد از درمان، تا مدتی در بدن بیمار باقی خواهد ماند. این درمان مخصوص بیمار می باشد، بنابراین بیمار را تا زمانی که مقدار رادیواکتیویته به سطح کاهش یابد، تنها در یک اتاق نگهداری می کنند. اقدامات احتیاطی که انجام می شود برای حفاظت از سایر افراد در مقابل تابش اشعه است. این مورد به ویژه در زنان باردار و کودکان بسیار اهمیت دارد.

اقدامات لازم پس از ترخیص

رادیواکتیو از تزریق ادرار بیمار دفعه می شود برای همین لازم موارد بهداشتی زیر رعایت شود:

  • نوشیدن مقدار زیاد مایعات.
  • دو مرتبه کشیدن سیفون توالت پس از هر بار استفاده.
  • استفاده از دستمال توالت بجای دستمال پارچه ای.
  • پرهیز از هرگونه پاشیدگی ادرار در توالت.

همچنین سایر اقدامات لازم که میتواند برای بیمار مفید باشد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دوش گرفتن.
  • خوردن شیرینی جات برای جلوگیری از خشکی دهان.
  • شستشوی لیف بعد از استحمام.
  • مسواک زدن.

بیمار در صورت داشتن ترشح ادراری، باید بلافاصله پرستار مرکز را مطلع کند. همچنین در صورت تجربه یبوست طولانی مدت نیز، باید پرستار اطلاع دهد. اگر چه بیمار در اتاق مخصوص به خود است اما پرستاران به طور منظم با بیمار در ارتباط هستند. 

رادیو دارو لوتشیوم به تدریج از  بدن بیمار ناپدید می شود. دفع دارو بیشتر از طریق ادرار می باشد. همچنین مواد رادیواکتیویته باقی مانده در بدن بیمار هر روز کاهش می یابد.

مدت زمان برای محوشدن کامل رادیواکتیو در بدن، هر فرد با دیگری متفاوت است. کارشناسان پزشکی هسته ای در مرکز پزشکی هسته ای دکتر دباغ دکتر صادقی، در کل طول درمان میزان رادیو اکتیو بدن بیمار را به طور منظم اندازه گیری می کنند تا میزان دفع مواد رادیواکتیو از بدن بیمار را بررسی کنند.

آیا به اسکن و یا درمان دیگری نیاز هست؟

انجام یک سری از اسکن ها برای نظارت بر درمان و توزیع سطح رادیودارو در بدن بیمار، ضروری است. این اسکن ها بلافاصله پس از درمان انجام می شود. یک اسکن دیگر در 24 ساعت بعد نیز انجام خواهد شد.

این اسکن ها با استفاده ازیک دوربین گاما انجام خواهد شد و بسیار شبیه به اسکنی است که قبل از شروع درمان انجام شده است.

  • به اشتراک بگذارید:

0 دیدگاه کاربران

نظر خود را با ما در میان بگذارید